Τροχοί & TIR

Τρόλεϊ και λεωφορεία υδρογόνου στο πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου των αστικών. 951 νέα λεωφορεία στην Αθήνα

Αυξάνεται η επιβατική κίνηση
Τετάρτη 01/05/2024 - 10:50
Κοινοποίηση στα Social Media
φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Στο χρονοδιάγραμμα της ανανέωσης του στόλου των αστικών της Αθήνας αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου.

Μετά από 18 χρόνια, ξεκινά η σταδιακή είσοδος των νέων λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας. Η εκκίνηση θα γίνει στα μέσα Μαΐου με τη δρομολόγηση 140 ηλεκτρικών λεωφορείων σε περιφερειακές κυρίως γραμμές. Οι δοκιμές τους συνεχίζονται χωρίς προβλήματα και οι Αθηναίοι αναμένουν με ανυπομονησία τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία στην πόλη.

Επιπρόσθετα μέσα στο καλοκαίρι θα καταφθάσουν και τα πρώτα λεωφορεία φυσικού αερίου (CNG). Συνολικά μέχρι το τέλος του 2025 θα ενταχθούν στον στόλο 300 λεωφορεία αυτού του τύπου. Τα 200 από αυτά είναι κλασικά 12μετρα και τα άλλα 100 είναι 18μετρα (διπλά λεωφορεία).

Την ίδια στιγμή προχωρά και ο διαγωνισμός για 300 καινούργια λεωφορεία με τη μέθοδο του leasing που θα μισθωθούν για διάστημα 10 ετών και επιπρόσθετα θα έρθουν από ΚΤΕΛ άλλα 211 καινούργια λεωφορεία. Συνολικά θα προστεθούν 951 νέα λεωφορεία έως το 2025 αντικαθιστώντας αντίστοιχα παλιά.

Τρόλεϊ και λεωφορεία υδρογόνου

Επιπρόσθετα σε επίπεδο διαβούλευσης είναι και η προμήθεια 550 ακόμα νέων λεωφορείων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από αυτά 375 θα είναι νέα λεωφορεία (ηλεκτρικά ή φυσικού αερίου) και 175 θα είναι τρόλεϊ. Θα είναι τα πρώτα νέα τρόλεϊ μετά από 20 και πλέον έτη για την Αθήνα που διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο στην Ευρώπη. Ο διαγωνισμός αναμένεται εντός του 2024 και να ολοκληρωθεί το 2027.

Επίσης, έγινε γνωστό πως η ΟΣΥ εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρήση λεωφορείων με υδρογόνο. Στο ίδιο πλαίσιο εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το CEF II όπου μαζί με την AVIN για αμαξοστάσιο που θα διαθέτει πρατήριο υδρογόνου. Στόχος είναι κατά τον κ. Αγιάσογλου η Αθήνα να γίνει από τις πρώτες πόλεις που θα διαθέτει στον στόλο της λεωφορεία υδρογόνου.

.

Περισσότεροι επιβάτες

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιώργος Σπηλιόπουλος ανέφερε πως συνολικά στις Συγκοινωνίες Αθηνών εκτελούνται 137 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα/ έτος. Τα συνολικά έσοδα ήταν 217 εκατομμύρια ευρώ το 2022, με το ποσό να αυξάνεται σε 234 εκατομμύρια το 2023. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 266 εκατομμύρια επικυρώσεις το 2023 και το 2014 υπάρχει πρόβλεψη για 300 εκατομμύρια.

Το απόγειο του 2019 με 356 εκατομμύρια επικυρώσεις δεν έχει ακόμα πιαστεί. Το φαινόμενο αποδίδεται σύμφωνα με τον κ. Σπηλιόπουλο στην εκτεταμένη τηλεργασία και στους 6 νέους σταθμούς Μετρό που προστέθηκαν στον Πειραιά και που μείωσαν τις μετεπιβιβάσεις. Στο πρώτο τρίμηνο έχουμε αύξηση κατά 15% στις επιβιβάσεις.

Ενδιαφέρον στην παρουσίαση είχε τα όσα είπε ο Θανάσης Κοτταράς για κάποιες δράσεις βελτίωσης. Πιο συγκεκριμένα, σημείωσε πως γίνονται παρεμβάσεις στην εικόνα των σταθμών ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ ξεκίνησε η φύλαξη του δικτύου με drones.

Επίσης, αναζητείται λύση για την εγκατάσταση κλιματισμού στους συρμούς πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3. Παράλληλα προχωρά η αναβάθμιση 14 συρμών στη γραμμή 1 με τους συρμούς να εισέρχονται στην κυκλοφορία σταδιακά από το 2025, ενώ γίνεται ανάταξη σε 15 παροπλισμένους συρμούς με στόχο να ενταχθούν και αυτοί στα καθημερινά δρομολόγια.

Πηγή: news247.gr

PreviousNext